Chłodnie magazynowe to pomieszczenia do przechowywania towaru, który ze względu na swoje przeznaczenie musi mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę składowania. Nowoczesne chłodnie zapewniają takie warunki, ponieważ są klimatyzowane, a jednocześnie monitorowane. System instalacji zakłada także zachowanie odpowiedniego stopnia wilgotności.
Jak zbudowane są chłodnie magazynowe?
Podstawą jest konstrukcja nośna z lekkiej stali. Szkielet jest wykonany z blachownic lub kratownic, które są zabezpieczone warstwą farby antykorozyjnej oraz ognioodpornej. Farbę dobiera się w zależności od rodzaju składowanego towaru, ponieważ nie może szkodliwie oddziaływać na przechowywany asortyment spożywczy.
Ważnym elementem jest obudowa, czyli odpowiednie ściany i dach chłodni. Najczęściej montuje się płyty warstwowe z rdzeniem PIR i PUR, które spełniają wysokie wymagania w stosunku do izolacji cieplnej. Ich grubość zawiera się w wymiarach od 16 do 20 cm. Dopasowane stalowe płyty zapewniają powierzchnię łatwą w czyszczeniu. Podłoga powinna być przystosowana pod obciążenie regałami i wjazd wózka z towarem. Pod nią powinna być instalacja ogrzewania oraz termoizolacja. Daje to gwarancję nieprzemarzania gruntu pod posadzką. Bardzo przydatne jest pokrycie posadzki warstwą żywicy w celu zwiększenia parametrów sanitarnych.
Cechy chłodni magazynowych
Temperatura w chłodni dla niezamrożonych warzyw, owoców i artykułów spożywczych powinna mieć od 0 do 4 stopni C. Oczywiście w zależności od towaru temperatura może się trochę różnić. Najczęściej podaje się zakres temperatury od 0 do 20 stopni C. Odpowiednia wentylacja, która nie powinna niepotrzebnie schładzać nowego powietrza wprowadzanego do komory. Nadmiarowy zawór ciśnienia, który utrzymuje stałą wartość ciśnienia, a zarazem nie dopuszcza do wytwarzania podciśnienia w chłodni.
Zalety przechowywania produktów w chłodni
Towar umieszczony w chłodni nie traci swoich właściwości, zachowuje dłużej trwałość i przydatność do spożycia. Chłodnia magazynowa pozwala na dopasowanie warunków do specyficznych potrzeb niektórych produktów żywnościowych. Brak pleśni gwarantowany przez szczelne pojemniki. Odpowiednie składowanie pozwala na szybki dostęp do towaru i jego dalszy transport. Towar w chłodni magazynowej jest przechowywany w ściśle określonych warunkach sanitarnych i spełnia wymogi bezpiecznego składowania.